Ontwikkelaar past plan beetje aan

Mogelijk was de ontwikkelaar enorm geschrokken van de weerstand in Willemstad na de peiling, maar feit is dat Gebroeders Blokland afgelopen donderdag, tijdens een digitale informatieavond van de gemeenteraad, een andere toon aansloeg. Ja, als het aan hem ligt, komen er nog steeds appartementen naast Van Bellen Wind&Snow, maar niet zo massief als eerder gepresenteerd, en, er lijkt in het nieuwe plan ook ruimte voor toerisme en recreatie.

Toch zal het zal nog een hele klus worden om de wensen van Willemstad en die van de ontwikkelaar te verenigen, want zoals Caesar Luikenaar namens Hart voor Willemstad tegen de projectontwikkelaar zei: “U zoekt naar volume, want volume is euro’s. Wij willen het beste plan voor de toekomst van Willemstad.”

René Sleeuwenhoek voerde het woord namens Gebroeders Blokland, plaatsgenoten Luikenaar en Bert Tuk deden dat namens Hart voor Willemstad. Sleeuwenhoek betoogde deze week nog in in BN/De Stem dat er conform het bestemmingsplan sowieso gebouwd mag worden, maar, zo reageerde Luikenaar/Tuk gisteravond, “het bestemmingsplan voorziet alleen in toerisme en recreatie, of eventueel een hotelbestemming.”

Feit is dat Gebroeders Blokland meer kan verdienen aan het project als er appartementen komen in het gebied, in plaats van een ligweide. Luikenaar: “Toch kun je het wel degelijk rendabel maken met toerisme en recreatie, zeker als je je realiseert dat Blokland slechts 425.000 euro heeft betaald voor de grond. Wij denken dat de grond wel vier miljoen kan opleveren. Dus moet Sleeuwenhoek niet blijven zeggen dat de grond zo duur was.”

Diverse politieke partijen toonden zich dan ook bezorgd. “Ik heb het idee dat u eerst toestemming wilt om te bouwen en dan pas verder wilt praten. Wat ons betreft moet het andersom”, zei plaatsgenoot Pauline Joosten namens Moerdijk Lokaal. En Jack Lems van Onafhankelijk Moerdijk: “Ik wil geen flexibel bestemmingsplan. Ik wil precies weten waar we aan toe zijn.” Deze mening werd door meerdere raadsleden gedeeld, al was men over het algemeen voorzichtig optimistisch over de ogenschijnlijke koerswijziging bij de ontwikkelaar, die het nu had over het ‘kneden van bouwmassa zodat er een luchtiger volume ontstaat.”

Al meer dan tien jaar wordt door de gemeente nagedacht over de invulling van het gebied rond Van Bellen. Plannen voor een hotel strandden al in een vroegtijdig stadium. “Maar we weten dat de inwoners en ondernemers zicht willen houden op de vesting”, vatte Brummans de wensen van Willemstad samen. “Men wil graag een groene zone, een speeltuintje, en zijdelings is ook een fiets- en of wandelpad richting het sluizencomplex genoemd.” “En”, zo hield Mieke Pistorius van de PvdA de ontwikkelaar voor, “niet voor niets is er veel aandacht voor toerisme en recreatie. Wij moeten een loop creëren vanuit de vesting naar het waterfront.”

“Wij gaan nu terug naar onze achterban”, concludeerde Bert Tuk. “De plaatjes zien er in elk geval anders uit dan eerst”, vulde Caesar Luikenaar aan. Het duo kreeg van de gemeenteraad een kwartier de tijd om nog eens uit te leggen waarom Hart Voor Willemstad tegen de komst van een groot appartementencomplex is. “We zijn al vierhonderd jaar heel zuinig op ons beschermd stadsgezicht. Bovendien zijn we uitstekend zelf in staat om te bepalen waar woningen moeten komen, daarvoor hebben we geen ontwikkelaar uit Hardinxveld-Giessendam nodig.”

Als het aan de Sleeuwenhoek ligt, is de ontwikkeling aan het havenfront alleen rendabel als er woningen worden toegevoegd en “is het nu aan Willemstad om daar al dan niet mee akkoord te gaan”. Hij komt zijn plan graag toelichten in Willemstad, “maar dan moet de raad wel eerst meer richting geven.”