Hierbij informeren wij u over de laatste stand van zaken ten aanzien van de renovatie van de Haringvlietbrug, welke o.a. tot stand is gekomen in samenwerking met, Rijkswaterstaat, de Werkgroep Haringvlietbrug/Heinenoordtunnel en het Ondernemersplatform Willemstad. Tot nu toe kan RWS ons het volgende melden;

Afsluiting Haringvlietbrug:

De afsluiting van de Haringvlietbrug is van:
Vrijdag 9 juni 22.00 uur tot en met vrijdag 28 juli 23.00 uur en mogelijk tot en met 4 augustus
Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de planningen op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel voor de actuele afsluitingen. En check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo, vanAnaarBeter

Pont voor (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer

Voor deze weggebruikers is het niet mogelijk om een omleidingsroutes te volgen, simpelweg omdat deze te lang zijn. Daarom zetten we 2 veerverbindingen in: een pont voor (brom)fietsers en voetgangers en een pont voor landbouwverkeer.

Beide ponten varen langs de brug, zodat de extra reisafstand zo kort mogelijk is. Aan de noordkant vertrekken de veerponten vanaf het oostelijke strandje dat naast de brug ligt. Aan de zuidkant bij trailerhelling en horecagelegenheid de Banaan. Via de parallelbaan van de Haringvlietbrug kunnen (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer het Haringvliet overvaren.

Op de fietspont is ruimte voor zo’n 175 voetgangers of 75 passagiers met een fiets of brommer. We werken op dit moment aan de exacte dienstregeling. Het voornemen is dat de pont van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 en 20.00 uur en op zondagen tussen 11.00 en 20.00 uur elk half uur gaat varen. Afvaarttijden pontjes volgen later.
Voor de vaartijden voor de landbouwpont zijn we in gesprek met brancheorganisaties. De basis van het vaarschema is maandag tot en met zaterdag van 06.00 tot 20.00 uur wat minder afvaarten dan bij de fietspont. Voor de hooiperiode in juni worden aanvullende afspraken gemaakt.

Werkzaamheden voor ponten

Voordat de ponten kunnen varen, moeten we de aan- en afmeerplaatsen aanleggen. Ook zorgen we dat (brom)fietsers, scooters, voetgangers en landbouwvoertuigen veilig de veerponten kunnen bereiken. Zeker aan de noordkant is dat een opgave, want daar rijdt ook het bouwverkeer van aannemerscombinatie CMCH die de brug renoveert. Veiligheid staat voorop, het wordt passen en meten om fietsers, voetgangers, landbouwverkeer en werkverkeer letterlijk in goede banen te leiden. Het is om die reden ook niet mogelijk om dicht bij de pont te parkeren.
Vanaf begin april tot halverwege augustus 2023 worden op beide locaties de trailerhellingen afgesloten. De trailerhellingen worden tijdelijk omgebouwd tot een veerstoep zodat de landbouwpont hier goed op kan afmeren. Kijk voor alternatieve trailerhellingen op de projectpagina over de renovatie van de Haringvlietbrug.

Al zijn er nog wat hobbels te nemen, we werken hard aan passende maatregelen. In de volgende nieuwsbrief informeren we u verder over de ponten. Daarin besteden we ook aandacht aan de aangepaste dienstregelingen van Connexxion en Arriva.

De Werkgroep is nog bezig om met de Gemeente Moerdijk oplossingen te vinden voor het vervoer van en naar de pont. Via onderstaande enquête van de gemeente kan u aangeven gebruik te willen maken van dit vervoer.

Enquête voor eventuele pendelbussen van Willemstad naar de Banaan voor het gebruik van de pontverbindingen (google.com)

Voor eventuele vragen, opmerkingen of suggesties kunt u ten alle tijden een email sturen naar info@hartvoorwillemstad.nl